Prodaja diskov še naprej pada, medtem SSD-ji čedalje cenejši

Matej Huš

26. jan 2023 ob 07:55:37

Na trgu diskov in sorodnih naprav se dogajajo korenite spremembe, ki ne bodo prizanesle klasičnim diskom. Njihova prodaja se je v minulem letu skrčila za dobrih 40 odstotkov v primerjavi z letom pred tem, kar predstavlja največji padec doslej. Že leta 2020 se je prvikrat zgodilo, da je prodaja SSD-jev presegla diske, trend pa se je odtlej še okrepil.

Leta 2021 se je zdelo, da se je padanje prodaje diskov ustalilo, saj je bil upad manj kot odstoten. Lani pa je prodaja padla za 41-43 odstotkov. Najbolj je to občutil Seagate s 44-odstotnim zmanjšanjem prodaje. Lani so prodali dobrih 15 milijonov diskov, s čimer so sicer obdržali vodilno mesto s 43-odstotnim tržnim deležem. Drugo mesto je zasedel WDC z 12,5 milijona prodanimi izvodi, tretja pa je Toshiba z osmimi milijoni. Padla je tudi prodaja diskov za poslovne odjemalce, zanimivo pa so beležili 15-odstotno rast pri prodaji 2,5-palčnih diskov.

Situacijo še dodatno pospešujejo pocenitve SSD-jev, ki so se začele v zadnjem četrtletju minulega leta in se še nadaljujejo. Zaradi povečane proizvodnje čipov NAND in pešanja povpraševanja so zaloge polne, SSD-ji pa čedalje cenejši. V Nemčiji se najcenejši terabajtni SSD-ji dobijo že za 50 evrov, v Sloveniji pa so cene le kakšnih deset odstotkov višje. Cena 500-GB SSD-jev je že dosegla klasične diske, pri večjih kapacitetah pa se utegne to zgoditi še letos. Vse to bo v segmentu domačih uporabnikov dodatno načelo prodajo diskov.