Povpraševanje po SSD-jih se krepi

Matej Huš

25. mar 2011 ob 07:56:59

Povpraševanje po SSD-jih se povečuje, ugotavljajo proizvajalci. Micron pravi, da je v drugem kvartalu tega fiskalnega leta občutno močnejše kot v prvem, medtem ko v tretjem četrtletju povečujejo še njegovo povečanje. Gonilna sila povpraševanja so prenosni računalniki, kjer SSD-ji počasi postajajo standard, medtem ko namizni računalniki šele pričenjajo vstopati na ta trg.

Poslovni rezultati za drugo četrtletje, ki se je končalo 3. marca, so vzpodbudni. Prihodki so znašali 2,3 milijarde dolarjev, od tega je bilo čistega dobička 155 milijonov dolarjev. Prihodki iz prodaje DRAM-a so sicer za šest odstotkov manjši kot v enakem obdobju lani, a to je posledica 23 odstotkov nižje povprečne cene, ki pa jo je večje povpraševanj skoraj v celoti kompenziralo. Prihodki iz prodaje SSD-jev so kljub štiri odstotke nižjim cenam zrasli za osem odstotkov vsled višjega povpraševanja.

OCZ pa je medtem objavil, da so prodali milijonti SSD. Začeli so jih proizvajati in prodajati pred tremi leti, prodaja pa je ves čas naraščala. Pri tem jih 78 odstotkov prodajo na strežniški trg, 15 odstotkov podjetjem in le sedem odstotkov domačim uporabnikom.