Bliža se naslednja velika ponudba delnic: Zynga

Matej Huš

27. nov 2011 ob 18:11:34

Zynga je tik pred javno ponudbo delnic (IPO), ki se ima zgoditi v naslednjih tednih. Vlogo za izvedbo IPO so ameriški Agenciji za trg varnostnih papirjev (SEC) vložili že julija, sedaj pa se bliža odločilni dan. Zbrati nameravajo vsaj milijardo dolarjev, kar je po mnenju nekaterih občutno preveč, medtem ko drugi menijo, da je visoka cena povsem upravičena.

Predvideva se celo, da naj bi tržna kapitalizacija Zynge po začetku kotacije zrasla do okoli 20 milijard dolarjev. Ali je to za podjetje, ki nima otipljivega izdelka, marveč ustvarja digitalne vsebine, preveč? Odgovor ni preprost, saj bi po tej popreproščeni razvrstitvi lahko oporekali tudi vrednosti filmskih studiov, proizvajalcev klasičnih iger in celo tržnim analitikom. Zyngo namreč najdemo vmes med temi kategorijami.

Res sta glavni molzni kravi podjetja FarmVille in Mafia Wars, a to še zdaleč ni edini adut podjetja. Z njima sicer zbere lepe denarje s prodajo virtualnih dobrin v igrah (in app purchases), a še pomembnejše so informacije o igralcih, ki jih zberejo. Zynga pravi, da dnevno zberejo 15 TB podatkov o uporabnikih, ki jih nato skrbno premeljejo in s pridom izkoristijo pri vpeljavi novih funkcionalnosti in ciljanem oglaševanju. Prav slednje je pomembna skrivnost Zynge, ki stalno posodablja ponudbo svojih iger - tudi s prevzemi podjetij, katerih je bilo letos že 13 - da se uporabniki skupaj s svojimi vedenjskimi vzorci ves čas zvesto vračajo. Ogromne količine podatkov, ki jih zberejo od njih, skrivajo mnogo podatkov, ki jih lahko uspešno izluščijo šele v zadnjih letih, ko so računalniška moč in pomnilniške kapacitete dovolj napredovale. In to je nekaj, česar ne počne ali želi početi zgolj Zynga, ampak praktično vsak spletni trgovec.

Manj kot pet odstotkov uporabnikov spletnih iger dejansko nakupuje virtualne dobrine s pravimi dolarji, zato je poznavanje uporabniških navad in preferenc tako zelo pomembno. Trg pa je kljub temu velik zaradi količine vseh igralcev, tako da se na njem letno obrne več kot sedem milijard dolarjev, od tega približno polovica v socialnih igrah. Do leta 2014 naj bi se znesek še podvojil. Zynga je letos v prvih devetih mesecih ustvarila 828 milijonov dolarjev prihodkov.

Kdaj točno bo Zynga izvedla svoj IPO, še ni znano. Če bo to letos, ga bodo izvedli v naslednjih dveh tednih, saj kasnejše praznično obdobje ni ravno primerno za tovrstne finančne operacije. Vsekakor pa morajo pohiteti, saj je bilo v zadnjih mesecih izvedenih kar nekaj IPO-jev IT-podjetij. Največji je bil Groupon ta mesec, ki je zbral 700 milijonov dolarjev svežega kapitala in po tržni kapitalizaciji ob IPO-ju med IT-velikani zaostal le za Googlom. Zynga mora uloviti ugodno ozračje, dokler so investitorji kljub kriznim obetom še pripravljeni vlagati, a po drugi strani ne sme preveč zavlačevati, saj bo ob Facebookovem IPO-ju za nekaj časa izginila s časopisnih naslovnic.