Activision mnenja, da sta Rovio in Zynga močno precenjena

Mandi

19. avg 2011 ob 08:24:59

Mobilna senzacija Angry Birds in Facebook time killer Farmville sta svojima avtorjema konkretno napolnila denarnice in zvišala aspiracije. Zynga se že pripravlja na enomilijardno izdajo delnic za skupaj 10% vrednosti podjetja (med 10-20 miljardami), Rovio pa se ceni na "več milijard" in trenutno zaključuje zaprto dokapitalizacijo po valuaciji 1.2 miljarde.

To postavlja uveljavljene velike založnike pred nenavadno situacijo. Že zaradi vsega denarja, ki se obrne okoli teh iger (zlasti in-app purchasi), bi radi bili zraven. A njihov poslovni model ni nagnjen k tveganju in inoviranju, prej vsakoletnemu štancanju nove različice prejšnjega naslova, s podobno obsežnim changelogom, kot ga zadnje čase vključujejo sveže različice Firefoxa. Istočasno so to podjetja, ki nove tržne niše osvajajo z nakupi obstoječih podjetij ("prevzemi"), kar pa pri trenutnih cenah ne zgleda najbolj privlačno. Spomini na "nakup mačka v žaklju", kot je bil npr. MySpace, so še preveč živi. Številni komentatorji so tudi že povedali, da so cene social startupov pretirane in da nas sigurno čaka pok balončka v stilu leta 2000.

V govoru na pravkar potekajočemu sejmu Gamescom v Koelnu je lani postavljeni direktor Activisiona "sedanje cene podjetij v branži socialnih iger" označil kot "odbite" (out of whack) in dal vedeti, da pričakuje njihov znatni padec. Ko se ta zgodi, bi bil Activision več kot pripravljen na nakup. Z izjavo je mislil predvsem pomiriti delničarje in medije, ki založniku očitajo okornost in počasno odzivanje na spreminjajoči se trg iger.

Med čakanjem pa tipajo teren s social verzijo Call of Duty.