Star Citizen podrl rekord v skupnostnem financiranju

Isht

6. jul 2013 ob 14:11:53


Igra Star Citizen, ki je še v povojih in luči dneva v končni prodajni različici ne bo ugledala do poznega 2014 ali celo kasneje, je podrla rekord v crowdfundingu (skupnostnem financiranju projektov). Rekord so podrli že prejšnji teden (pred tem je rekord držala pametna ura Pebble Watch z zbranimi 10.266.844 dolarji), ob trenutku pisanja te novice pa so zbrali že 13.298.316 dolarjev.

Star Citizen je igra za osebne računalnike, ki jo razvija legendarni Chris Roberts (Wing Commander, Privateer). Razvoj poteka v Cryengine 3, igra pa bo pretežno vesoljska streljačina z elementi trgovanja, ki se bo dogajala v večigralskem vesolju, v katerem dejanja igralcev vplivajo na razvoj vesolja in družbe, ter tako pišejo zgodovino (Chris Roberts temu pravi 'Persistent Universe'). V tem trenutku je mogoče pri projektu sodelovati z nakupom različnih vesoljskih ladij (od lovcev, namenjenih predvsem za boj, do velikih raziskovalnih in transportnih ladij), ki bodo na voljo v igri, razvijalci pa bodo avgusta vsem kupcem predali kupljene vesoljske ladje v obliki 'hangar modula', torej dela igre, v katerem bo mogoče vesoljske ladje videti v prvoosebnem igralskem načilu. Jeseni oziroma pozimi sledi alfa modul, v katerem bo mogoče poleteti in se boriti proti nasprotnikom preko spleta ali proti umetni inteligenci. Dokončana igra pa bo vsebovala igro za enega igralca z zgodbo in misijami, in pa prej omenjeni večigralski (MMO) način.


Crowdfunding za Star Citizen se je začel že lanskega oktobra, ko je v enem mesecu na Kickstarterju zbral 2.134.774 dolarjev. Nato so projekt prestavili na lastno spletno stran in do danes zbrali še nadaljnih 11 milijonov dolarjev. Glede na to, da igra v dokončni (retail) obliki ne bo na voljo še več kot leto dni, je odziv ljubiteljev iger navdušujoč. Zanimiv je tudi podatek, da je povprečen 'državljan' prispeval okrog 64 dolarjev za igro, ki je ne bo mogel igrati še dolgo časa - to je več, kot stane povprečna visokoproračunska igra za PC, in tudi precej več, kot je povprečen prispevek pri večini Kickstarter projektov.
Končni cilj je zbrati 21 milijonov dolarjev, kar bi zadoščalo za stroške celotne produkcije igre. S tem bi Star Citizen postala prva AAA igra (igra najvišjega nivoja kvalitete), financirana izključno s crowdfundingom.

Več o Star Citizen na spletni strani www.robertsspaceindustries.com... Za pokušino pa si lahko ogledate promocijske videe:
300 series commercial - director's cut
Squadron 42 - full cinematic trailer
*** oba videa sta izdelana s 3d modeli iz igre in posneta v pogonu Cryengine 3, in nista izdelana z računalniško animacijo...