Zynga hoče zbrati milijardo dolarjev v javni ponudbi delnic

Matej Huš

2. jul 2011 ob 07:17:23

Zynga, ki jo poznamo po igrah za Facebook, kakršni sta Farmville in Texas HoldEm Poker, je po letu dni napovedi ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u vendarle podala vlogo za začetek postopka javne ponudbe delnic (IPO). Upravljali ga bodo Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Barclays, JPMorgan Chase in Allen & Co. Zynga s tem izkorišča naraščajoče navdušenje nad internetno tehnologijo nove generacije in socialnimi storitvami, ki je v zadnjem času pognalo delnice tehnoloških podjetij kvišku in omogočilo nekaj zelo dragih IPO-jev - LinkedIn in Pandora.

Zynga ni povedala, koliko delnic in po kolikšni ceni jih bodo prodajali, so pa dejali, da kanijo zbrati milijardo dolarjev. Za primerjavo, Google je leta 2004 zbral 1,67 milijarde dolarjev. V letih 2008 in 2009 je Zynga poslovala bolj klavrno, saj je pridelala 74,9 milijona dolarjev izgube. Lani so splezali na zeleno vejo in podjetje je ustvarilo 90,6 milijona dolarjev dobička ob 598 milijonih dolarjev prihodkov. Letos s v prvem kvartalu prihodke v primerjavi z lanskim letom še podvojili. Ogromno večino svojih prihodkov ustvarijo z igrami za Facebook, ki so v osnovi brezplačne, dodatki v njih (virtualne dobrine) pa stanejo.

Trenutno je največji lastnik Zynge s 16-odstotnim deležem izvršni direktor Mark Pincus. Kleiner Perkins Caufield & Byers imajo v lasti 11 odstotkov podjetja, sledijo pa Institutional Venture Partners, Foundry Group in Avalon Ventures, ki imajo vsak po 6,1 odstotka. Vrednost podjetja na sivem trgu je trenutno okrog 15 milijard dolarjev.