HP ne ve, kaj bi z webOS

Matej Huš

9. nov 2011 ob 15:16:03

Usoda HP-jeve platforme webOS ostaja negotova, saj Hewlett-Packard po poročanju Reutersa spet razmišlja o odprodaji platforme. Pod svoje okrilje jo je dobil šele lanskega aprila, ko so prevzeli umirajoči Palm. Takrat so napovedovali svetlo prihodnost platforme, saj so obljubljali visoke investicije v razvoj in uporabo v mnogo svojih izdelkih. Čeprav je HP že precej časa uporabljal Windows Mobile, je obljubljal uporabo ne le v mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih, ampak celo v tiskalnikih in osebnih računalnikih. Del teh napovedi se je udejanjil, drugi del pa ne.

Ukinitev strojnega oddelka webOS so napovedali že avgusta, s čimer so šli rakom žvižgat nekdanji Palmovi telefoni in tablični računalniki. Programski del webOS je bil v negotovem položaju, a je septembra HP vendarle namignil, da webOS ne bo zapustil njihovega podjetja. Razkosali naj bi ga strojni oddelek, ki bo ostal v PSG-ju (Personal Systems Group), kjer bo počakal na odprodajo, in programski oddelek, ki naj bi ostal v enoti Office of Strategy and Technology. Zadnje informacije pa kažejo, da se to ne bo zgodilo.

HP naj bi si namreč z banko Bank of America Merrill Lynch prizadeval rešiti, kar se iz nasedle investicije v Palm še rešiti da. Zanimanje naj bi bilo med investitorji in konkurenti visoko; neuradno o ponudbi poizvedujejo Amazon, RIM, IBM, Oracle in Intel. Uradna izjava iz HP-ja je sicer, da "še preučujejo načine za optimizacijo programskega dela webOS", dokončne odločitve pa še niso sprejeli.

Pri tem se zastavlja vprašanje, ali je prodaja webOS-a dobra odločitev. HP je za Palm lani odštel 1,2 milijarde dolarjev in toliko denarja danes ne morejo dobiti. Lahko pa dobijo nekaj sto milijonov dolarjev, še zlasti zaradi patentov, ki jih je imel Palm kar precej in so bili pravzaprav glavni razlog za nakup. Ti so v današnjih časih možno orožje bodisi za izsiljevanje konkurence bodisi za zaščito pred tožbami.