HP kupil Palm

Primož Resman

29. apr 2010 ob 01:01:50

Čeprav sta bila dolgo glavna potencialna kupca Palma HTC in Lenovo (medtem ko je prvi nakup že zanikal), nobeden izmed njiju ne bo prevzel legendarnega podjetja na področju mobilnih naprav, saj je kot strela iz jasnega nakup napovedal največji proizvajalec osebnih računalnikov, Hewlett-Packard. Za Palm bodo (v gotovini) plačali 1,2 milijardi dolarjev (zelo blizu napovedim cene iz novice, da HTC ne namerava izvesti prevzema), kar nanese $5,70 na eno delnico, prevzem pa naj bi zaključili do 31. julija, ko se konča 3. četrtletje HP-jevega letošnjega fiskalnega leta. Trenutni CEO Palma, Jon Rubenstein, naj bi še naprej ostal vodja Palmove ekipe, ki bo priključena pod HP, a ne pomešana med ostale oddelke.

Da je bil HTC kot kupec precej neverjeten smo že govorili, saj so vodilni na področju razvoja strojne opreme (kjer Palm trenutno zaostaja), poleg lastnega sistema za cenejše telefone sodelujejo še z Microsoftom in Googlom, vse to pa pomeni, da bi jim bil Palm pomemben le z vidika patentov, katerih si lastijo kar 1300 (morda eden izmed razlogov za njihov status quo z Applom). To ne velja za HP, saj lahko iz uradnih sporočil razberemo, da je eden izmed glavnih delov nakupa tudi Palmov operacijski sistem, webOS. Pri HP-ju namreč zatrjujejo, da gre za enega izmed najboljših v celotni industriji ter da mu Windows Mobile (oz. Windows Phone), iPhone OS, Android in ostali ne sežejo do peta, niti z nekaj-letnim dodatnim razvojem.

Ta kakovosten operacijski sistem pri HP-ju nameravajo podpreti s svojimi denarnimi rezervami in razširjenostjo na svetovnem trgu, ki bi lahko Palmove (oz. HP-jeve?) mobilne telefone mnogo bolj razširila po svetu. V prihodnosti bomo najverjetneje ugledali tudi tablične računalnike in netbooke, ki bodo uporabljali webOS, vsaj tako upajo pri HP-ju.

Omenimo še, da to ni prvi primer, ko je Palm padel pod lastništvo druge družbe. Prvič se je to zgodilo že pred petnajstimi leti, ko je US Robotics kupil Palm za 44 milijonov dolarjev. V primerjavi s tokratnim zneskom je to skorajda drobiž, a je bil znesek toliko bolj impresiven v tistih časih.