Huawei postal drugi največji ponudnik telefonov

Dare Hriberšek

3. avg 2018 ob 03:30:59

Sodeč po poročilu podjetja Counterpoint Research je Huawei v drugem letošnjem četrtletju prodal več telefonov kot Apple. S tem se je zgodil mali zgodovinski premik, saj sta zadnjih sedem let na vrhu lestvice kraljevala Apple in Samsung. Slednji ostaja na vrhu in ima trenutno 20 % tržni delež.

Poznavalci ocenjujejo, da je v ozadju kitajskega vzpona vnovično prebujanje potrošnje na Kitajskem, Huaweiu pa je začel rasti tudi prodajni delež v Evropi. Ni pa mu uspelo priti na ameriški trg, potem, ko je tamkajšnja vlada ocenila, da njihovi izdelki predstavljajo varnostno grožnjo. Drugi razlogi so še na strani pestre ponudbe Huaweia v vseh cenovnih segmentih, od vrhunskih, premium naprav, do solidnih poceni telefonov, denimo tistih, ki se prodajajo pod budget znamko Honor. Dodajmo še ne najmanj pomemben razlog, da je drugi kvartal tradicionalno najslabši za Apple, saj kupci čakajo na jesen, ko podjetje običajno začne tržiti svoje nove izdelke.

V letošnjem drugem četrtletju se je sicer po svetu prodalo 351 milijonov pametnih telefonov, kar je 2 % manj kot lani, najbolj, za desetino, je prodaja upadla Samsungu, Applu je zrasla za odstotek in ima 12 % tržni delež, medtem ko je Huaweiu poskočila za 41 % in ima 15 % tržni delež. Sledijo Xiaomi (9 %), Oppo (8 %) in Vivo (7 %).