Prodaja računalnikov še vedno pada

Matej Huš

10. okt 2022 ob 20:39:45

Tudi v minulem četrtletju se je prodaja računalnikov skrčila, ugotavlja IDF. V tretjem letošnjem kvartalu je bilo prodanih 74,3 milijona računalnikov, kar predstavlja 15-odstotno znižanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Temu sta botrovala tako pešanje povpraševanje kot tudi težave v dobavnih verigah. Največji tržni delež ima Lenovo s 23-odstotnim tržnim deležem, ki mu sledi HP s 17 odstotki in Dell s 16 odstotki. Vsi ti so beležili znatne padce prodaje (16-28 odstotkov), medtem ko je na četrtem mestu Apple s 14-odstotnim tržnim deležem, ki je tudi edini okrepil povečal prodajo - in to za osupljivih 40 odstotkov.

Padec prodaje smo beležili že v drugem letošnjem četrtletju, ko je takisto znašal 15 odstotkov na medletni ravni. Prodaja stagnira ali peša že od lanskega tretjega kvartala, ko je dosegla vrh. Ob tem pa je treba priznati, da je še vedno višja kot pred pandemijo (leta 2019), ko je prodajo poganjalo zamenjevanje Windows 7 z novejšimi sistemi. Bi bila pa situacija brez Appla še slabša, ker bi bili padci še pol večji.

Analitiki ugotavljajo, da so težave v dobavnih verigah in povečanje povpraševanja v preteklih letih favorizirali dražje znamke, kjer je vodilni Apple. V prvem letošnjem četrtletju je bila povprečna cena prodane enote 910 dolarjev, kar je največ po letu 2004, sedaj pa že dve četrtletji upada. Dve zaporedni negativni četrtletji kažeta, da je panoga v recesiji.