Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada

Matej Huš

5. nov 2018 ob 22:06:09

Tablični računalniki ne najdejo svojega mesta pod soncem, kaže statistika o njihovi prodaji, ki so jo pripravili analitiki pri IDC. Že šestnajsto četrtletje zapovrstjo, torej polna štiri leta, se njihova prodaja krči. V tretjem letošnjem kvartalu se je prodaja tablic v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčila za 8,6 odstotka na 36,4 milijonov enot. V četrtletju pred tem je bil padec 13,5-odstoten.

Največji tržni delež ima Apple, ki je prodal 9,7 milijona iPadov, s čimer si je odrezal 27-odstotni tržni delež. V primerjavi z lanskim letom je prodal 600.000 enot manj, a še vedno malenkostno izboljšal svoj tržni delež (za 0,7 odstotne točke). Na drugem mestu je Samsung s 5,3 milijona prodanimi napravami, kar je 11 odstotkov manj kot lani. Amazon je s svojim Fire obdržal tako tretje mesto kakor prodajne številke, medtem ko je Huawei zabeležil 7-odstotno letno rast. Peterico zaključuje Lenovo, ki je izgubil kar 25 odstotkov v primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem.

Glavna problema sta uporabnost tablic in prodajni cikel. Tablični računalniki si iščejo mesto med prenosnimi računalniki na eni strani in čedalje pametnejšimi in zmogljivejšimi telefoni na drugi strani. Poleg tega ostaja njihov cikel zamenjav še vedno bolj podoben računalnikom (torej redkeje) in ne mobilnim telefonom, ki se menjajo približno na dve leti. Veliko so pričakovali od tablic, ki se razstavijo (detachable), a (še) niso osvojile potrošnikov. Nove modele smo videli minuli mesec, ko sta izšla prenovljena Surface Pro in iPad Pro, a to verjetno ne bo dovolj, da bi se trg preobrnil.

Ne tako zelo drugačna je situacija na trgu osebnih računalnikov. Ta se je po šestih letih stagnacije začel pobirati in je v drugem letošnjem kvartalu zabeležil rast. To je bila prva rast po letu 2012! V tretjem četrtletju je bila rast zelo skromna (0,1-odstotna), a pozitivna.