V Mariboru nadaljevanje hišnih preiskav in aretacij v primeru Mariposa

Matej Huš

27. okt 2011 ob 17:24:52

Julija lani je slovenska policija v sodelovanju z ameriškim FBI-jem in špansko CNP aretirala (in kasneje izpustila) 23-letnega in 24-letnega Mariborčana ter izvedla več hišnih preiskav na območju Maribora, Celja in Kršega, ker so sumili, da je aretirani heker z vzdevkom Iserdo, po neuradnih podatkih študent mariborske FERI, glavni pisec programa Mariposa. Takrat so pridržali dve osebi in zasegli 75 kosov računalniške opreme.

Program, ki naj bi ga Mariborčan prodal španski hudodelski združbi, naj bi od leta 2008 po spletu okužil 13 milijonov računalnikov in vzpostavil tako imenovani botnet - omrežje kompromitiranih računalnikov, ki izvajajo ukaze upravljavca virusa. Delovanje botneta so zaustavili decembra 2009. Do takrat so ga nepridipravi uporabljali za zbiranje prijavnih podatkov za socialna omrežja, krajo identitete, bančne prevare itn. Botnet je bil razširjen po vseh državah.

Po poročanju časnika Delo so danes ponoči kriminalisti v Mariboru v nadaljevanju akcije izvedli več hišnih preiskav in odvzeli prostost Matjažu Škorjancu, ki velja za domnevnega avtorja programa Mariposa. Škorjanec je odpeljan na pridržanje, iščejo pa ga tudi ameriški organi pregona. Ti so že lani zahtevali njegovo izročitev, a jo je Slovenija 28. julija letos zavrnila. Uradna pojasnila z mariborske policijske uprave so sila skopa. Povedali so le, da v omenjeni zadevi poteka predkazenski postopek, torej da policija zbira obvestila, dokumentacije in izvaja druge potrebne ukrepe.