Slovenska policija aretirala domnevnega pisca Maripose

Matej Huš

30. jul 2010 ob 08:26:10

Redko se zgodi, da je Slovenija v člankih na prvih straneh vseh računalniških medijev na svetu. Te dni si je nehoteno pozornost prislužila z akcijo slovenske Policije, ameriškega FBI-ja (Federal Bureau of Investigation) in španske CNP (Cuerpo Nacional de Policía), ki so skupaj razvozlavale ozadje za velikim botnetom Mariposa. Sledi so vodile do Maribora, kjer so aretirali domnevnega avtorja programske opreme za upravljanje zombijevskega omrežja.

Triindvajsetletni Mariborčan, ki ga za zdaj poznamo le pod vzdevkom Iserdo, naj bi namreč napisal programje za Mariposo, ki je od splavitve decembra 2008 okužila več kot 12 milijonov računalnikov po svetu. Klobčič se je začel odmotavati marca letos, ko je španska CNP aretirala domnevne kolovodje za Mariposo. Sled je nato vodila do Slovenije, kjer je slovenska Policija v sodelovanju z FBI-jem aretirala Iserda.

Namen Maripose je bil pridobiti si protipravno finančno korist s krajo in kasnejšo zlorabo osebnih informacij za elektronsko bančništvo in pošiljati nezaželeno elektronsko pošto (spam), kar je kaznivo dejanje. Jeffrey Troy, pomočnik direktorja FBI, je dejal, da so to pot aretirali resnično prave vodje botneta in ne zgolj malih rib. Iserdo, po neuradnih podatkih študent mariborske FERI, je bil medtem že izpuščen na prostost proti plačilu varščine, je potrdil Leon Keder, predstavnik Policije za stike z javnostmi.

Varnostni strokovnjak Rik Ferguson dodaja, da je bila Mariposa žrtev lastnega uspeha. Omrežje je bilo tako veliko, da je ušlo izpod nadzora. Velika omrežja namreč slej ko prej vedno odkrijejo, a je okužba več milijonov računalnikov vseeno redek primer - navadno se ustavi že pri nekaj tisoč.

Policija je za danes ob 12.00 v veliki sejni sobi MNZ na Štefanovi 2 v Ljubljani napovedala tiskovno konferenco, na kateri bodo sodelovali tudi predstavniki FBI, kjer bodo predstavili informacije o primeru Mariposa.