Meta s svojih omrežij odstranila več dezinformacijskih združb

Jurij Kristan

3. dec 2021 ob 20:24:57

Strokovnjaki za dezinformacije v Meti so v poročilu ob koncu leta popisali analiziranje antipropagandnih združb na svojih omrežjih in ukrepanje proti njim. Med drugim so odstranili kitajski poskus očrnitve zahodnih držav pri raziskovanju izvora novega koronavirusa, pa anticepilska omrežja, ki so nadlegovala zdravnike in novinarje.

Izjemen doseg in vpliv družbenih omrežij je izpostavil potrebo po novi vrsti varnostnih analitikov, ki se ne ukvarjajo s klasičnimi hekerskimi vdori in krajami podatkov, temveč z usmerjenimi propagandnimi pritiski in nadlegovanjem uporabnikov. Najnovejše poročilo Adversarial Threat Report, v katerem svoje izkušnje premlevajo tovrstni strokovnjaki pri Meti, ponuja zanimiv vpogled v spreminjanje karakterističnih nevarnosti na socialnih omrežjih. Pri Meti tem pojavom skupno pravijo coordinated inauthentic behaviour, tokrat pa so metode podrobneje razdelili. S Facebooka so vrgli uporabniške račune združbe iz Francije in Italije, ki je vršila pritisk na zdravnike, novinarje in uradnike na način, da jih je množično nadlegovala s sporočili in blatila z objavami, čemur pravijo brigading. Gre sicer za zloglasno grupo anticepilskih teoretikov zarote V_V, ki deluje tudi po drugih socialnih omrežjih in naj bi se zvečine organizirala prek Telegrama. Drugih pet tovrstnih akterjev, ki so jih identificirali in odstranili, je delovalo iz nacionalističnih vzgibov, in sicer v Palestini, na Poljskem, v Belorusiji, na Kitajskem in v Vietnamu. Posebej zadnja od skupin je bila zanimiva na način, da so njeni uporabniki skušali z množičnim prijavljanjem doseči umik sicer legitimnih objav (mass reporting).

Največji zalogaj pa je bila akcija kitajskih dezinformatorjev, ki jih povezujejo s firmo Sichuan Silence Information Technology. Ti so letošnjega julija, v času najbolj žolčnega obtoževanja med Kitajsko in Zahodom okoli tega, ali je virus SARS-CoV-2 nemara pobegnil iz wuhanskega laboratorija, sprožili antipropagandno akcijo za očrnitev nasprotne strani. Preko izmišljenega švicarskega biologa in s pomočjo nekaj stotih lažnih profilov na socialnih omrežjih so razširili trditev, da naj bi zahodna politika močno pritiskala na evropske in ameriške znanstvenike, da naj Kitajsko okrivijo za pobegli virus. S tem v zvezi so v Meti zaprli dobrih 600 uporabniških računov na Facebooku in Instagramu, niso pa uspeli dognati, ali je ukaz za akcijo prišel od kje višje v kitajski politični strukturi. To sicer ni prva organizirana kitajska dezinformacijska kampanja, ki se je dotikala covida-19. Azijska velikanka si na vse kriplje prizadeva ustvariti vtis, da ni v ničemer odgovorna za začetek pandemije, zato skuša na družbena omrežja na razne načine plasirati nasprotne ideje, na primer o izvoru virusa v ameriških laboratorijih.