Google+ ni v težavah, prav nasprotno

Matej Huš

11. okt 2011 ob 16:41:56

Ko je Google junija začel javno testirati svojo storitev Google+, je bila javnost navdušena in brali smo naslove, kot je Google+ obnorel ljudi. Priljubljenost storitve je nato zmerno rasla in kljub občasnemu spraševanju, ali ima Google+ v boju s Facebookom prihodnost, si je zagotovila trden delež. Konec septembra je Google najavil, da bo sedaj moč uporabljati Google+ brez povabila (konec invite-only režima), s čimer je dostop popolnoma odprl. Pričakovali bi, da bodo ljudje navdušeni razgrabili novo storitev, namesto tega pa je Sunday Mail objavil, da je promet upadel za 60 odstotkov. Izkazalo se je, da je kot že tolikokrat statistika odvisna od interpretacije; Googlu+ v resnici kaže prav dobro.

Mike Elgan iz Googla pojasnjuje, zakaj je zaključek o upadu prometa zavajajoč. Takoj ko je Google+ postal povsem odprt, se je promet povečal za 12-krat. V veliki meri je šlo za navdušene nove uporabnike, mnogo pa je bilo tudi tistih, ki so storitev pač preizkusili, a se nato niso odločili za trajno uporabno. Sčasoma se je navdušenje uneslo, saj je 60 odstotkov teh uporabnikov odšlo. Časniki so zato objavili, da je Google+ priča 60-odstotnemu upadu, pri čemer so (namerno?) spregledali, da merijo od vrhunca na dan javne dosegljivosti. Če bi merili od dneva pred tem, bi še vedno opazili približno 500-odstotno rast (12 - 60 % = 4,8), kar je precej bolj pravilen podatek.

Elgan zaključuje, da je torej Google+ v dobri kondiciji, saj ima danes petkrat več prometa kot pred javnim odprtjem. Obenem pa opozarja na poznano past statistike, saj je mogoče z ustrezno manipulacijo prikazati točno to, kar želimo, ne glede na realnost. Za zdaj je ta Googlu+ še naklonjena.