EU začenja preiskavo Googla

Matej Huš

1. dec 2010 ob 07:18:45

Evropska komisija je objavila, da začenja preiskavo podjetja Google zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja, in sicer 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Uradni postopek se je začel po pritožbi drugih ponudnikov iskanja (primerjalnik cen Foundem in iskalnik po pravnih virih ejustice.fr) po spletu zavoljo nepravičnega razvrščanja njihovih storitev v Googlovih rezultatih iskanja in neupravičeno visokega položaja lastnih Googlovih storitev.

Natančneje, preiskovali bodo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno. Prav tako bodo pregledali, ali je Google znižal "'Quality Score" za sponzorirane povezave do konkurenčnih storitev in ali je od oglaševalskih partnerjev zahteval zaveze o ekskluzivnosti.

Začetek preiskave ne pomeni, da je Google česarkoli kriv ali da ima Evropska komisija kakršnekoli dokaze o kršitvah. Google je seveda že zanikal kakršnokoli nelegalno delovanje in napovedal popolno sodelovanje s Komisijo.