Google bo posredoval podatke omrežij Wi-Fi

Matej Huš

5. jun 2010 ob 15:45:02

Pred slabim mesecem je splet presenetilo razkritje, da je Googlov vozni park za storitev Street View snemal tudi podatke in promet z nezaščitenih brezžičnih omrežij ob cestah. Google je po odkritju takoj nehal zbirati te podatke in se opravičil, a je Nemčija kljub temu od Googla zahtevala, da jim posredujejo vse zbrane podatke. Na ta način so želeli preveriti, kaj točno je Google zbral, a se v podjetju za zahteve iz Hamburga sprva niso menili. Naposled se je Google le vdal in obljubil sodelovanje.

Prihodnji teden bodo Nemčiji, Franciji in Španiji posredovali vse zahtevane podatke, je zagotovil izvršni direktor Eric Schmidt. Prav tako bodo javno objavili izsledke zunanjega pregleda prakse, zaradi katere so vozila sploh zbirala podatke v prvi vrsti. Schmidt je še dejal, da ne morejo izključiti možnosti, da so zbrali tudi finančne in bančne osebne podatke ljudi. "Zamočili smo. O tem bodimo zelo jasni. Če si odkrit o svojih napakah, je to najboljša obramba pred njihovo ponovitvijo," je spravno izjavil Schmidt.

Poleg tega v Googlu poteka še interna preiskava inženirja, ki je odgovoren za pobeglo kodo, ki je zbirala nedovoljene podatke. Kljub temu se liberalna politika v podjetju ne bo spremenila, zaposleni bodo še vedno imeli 20 odstotkov fleksibilnega delovnega časa, ko se lahko posvetijo svojim neuradnim projektom, ki za zdaj še ne bodo generalno podvrženi preiskavi.