Google začel mehko cenzuro piratskih ključnih besed v instantnem iskanju

Matej Huš

28. jan 2011 ob 09:25:03

Google se je držal napovedi in je z današnjim dnem odstranil sporne ključne besede iz svojih storitev AutoComplete in Instant Search. Prepovedane ključne besede so vse izpeljanke iz besede torrent, odjemalca uTorrent in Xunlei (a ne naprimer BitComet in Vuze, ki opravljata isto funkcijo), in imena spletnih strani, ki gostijo datoteke, RapidShare in Megaupload (a ne 4shared, HotFile in MediaFire). To pomeni, da se pri tipkanju teh besed v iskalnik besede ne bodo samodejno dokončale (AutoComplete) niti ne bomo videli letečega predogleda zadetkov pred iskanjem (Instant Search). Ob kliku na gumb Išči samo iskanje deluje normalno in zadetkov ne cenzurira.

Odločitev ni nenadejana, saj jo je Google najavil že lani. Takrat je na Google pritisnila Britanska fonografska industrija (BPI), trdeč, da so iskalniki prav tolikšen vir piratstva kot omrežja P2P.

Vsi pa nad početjem Googla niso navdušeni. V RapidSharu so dejali, da bo poteza gotovo vplivala tudi na iskalce povsem legalnih vsebin. RapidShare je ena izmed najbolj priljubljenih spletnih strani na internetu, ki jo dnevno obišče več sto tisoč uporabnikov, ki iščejo tudi povsem zakonite vsebine. Simon Morris iz BitTorrenta pravi, da ni prav nobenega razloga za umaknitev zaščitenih blagovnih znamk BitTorrent, μTorrent in podobnih iz instantnega iskanja. Dodaja, da je vse skupaj nekoliko hinavsko, saj je Google v Xunlei celo vložil pet milijonov dolarjev leta 2006.

Kakorkoli že, omenjene spremembe na iskanje bistveno ne bodo vplivale, saj je osnovna funkcija iskanja ostala enaka. Je pa zaskrbljujoče, da je Google popustil pritiskom založnikov, da spremeni svoje algoritme, ki se sicer orientirajo strogo po prometu in obnašanju uporabnikov.