Nokia predstavila N9

Matej Huš

21. jun 2011 ob 18:59:26

Na konferenci v Singapurju je Nokia predstavila nov mobilni telefon z imenom N9 (Lankku). Gre za prvi telefon z na dotik občutljivim zaslonom, ki nima nobenega gumba (razen fotografskega sprožilca). S telefonom rokujemo izključno prek dotikanja zaslona, kar interpretira operacijski sistem MeeGo.

Telefon ima 3,9-palčni AMOLED-zaslon (ločljivost 854 x 480), ki ga obdaja ohišje iz polikarbonata. Celoten telefon je monoliten, obstoji pa v treh barvah: črni, sinji (cian) in škrlatni (magenta); in treh kapacitetah: 16 in 64 GB. Vsakokrat ima še gigabajt pomnilnika RAM. Poganja ga procesor OMAP3630 1,0 GHz, medtem ko za grafiko skrbi PowerVR SGX530. Podprta povezljivost je: štiripasovni GSM, petpasovni WCDMA, Bluetooth, 802.11a/b/g/n WiFi, NFC in GPS. Vgrajena kamera ima osem milijonov točk.

Celotna naprava meri 116 x 61 x 7-12 mm, tehta 135 gramov in ima avtonomijo do 11 ur pogovora (ali 50 poslušanja glasbe ali desetkrat manj gledanja HD-videa). Glavna novost pa je tako ali tako rokovanje, saj lahko z enostavnim potegom prstov po tipkovnici skočimo nazaj v korenski imenik ali na začetni zaslon.

Predvsem pa je zanimivo, da je Nokia predstavila telefon z MeeGojem. To so sicer obljubili že februarja, a Nokiina prihodnost je več ali manj orientirana okrog Windows Phone. Prav tako so v Singapurju vnovič izpostavili, da se Symbian še ne upokojuje. Julija izidejo Nokie N8, E7, C7 in C6-01 z novo Symbian Anno, do konca leta pa naj bi izdali deset telefonov s Symbianom.