Intel pokazal prve naprave z Medfieldom

Matej Huš

14. sep 2011 ob 10:24:12

Intel je na IDF-u predstavil svoj prvi Androidni tablični računalnik, je zgrajen okoli čipa Medfield Atom. Gre za nov enojedrni procesorski čip, ki se ponaša z zelo nizko porabo energije, kar je bistvena odlika za pametne telefone in tablične računalnike.

To pomeni tudi pomemben rez z Intelovim lastnim operacijskim sistemom MeeGo, ki je bil uradno degradiran na uporabo v avtomobilskih in industrijskih aplikacijah, medtem ko ga v potrošni elektroniki za končne uporabnike ne bo. Tu bo Intel uporabljal Android. Tablični računalniki, katerih referenčni dizajn je sedaj Intel pokazal in bo služil kot osnova za proizvajalce, ki bodo razvijali lastne modele na Medfieldu, naj bi bili na voljo v prvi polovici prihodnjega leta.

Poleg tega pa je Intel pokazal tudi pametne telefone, ki bodo prav tako temeljili na istem 32 nm-čipu in bodo poganjali Android Gingerbread. Predstavljeni referenčni telefon je debel 9,5 mm. Intel je demonstriral zajemanje videa v ločljivosti 1600 x 1200 z 20 sličicami na sekundo, kaj več podrobnosti pa ni razkril. Prvi telefoni z Medfieldom bodo prav tako nared v prvi polovici leta 2012.