CES 2011: Intelov bakreni Light Peak nared

Matej Huš

10. jan 2011 ob 00:03:35

Intel je na CES-u povedal, da je tehnologija za komunikacijsko vodilo Light Peak nared. Napovedovali so, da ga bomo dočakali že lani, a bo očitno letos tisto leto, ko se bo prijel. Čeprav so v prvih dizajnih predvidevali uporabo optike, bodo prve verzije uporabljale bakrene vodnike. Intelov podpredsednik David Perlmutter pojasnjuje, da se je baker odrezal presenetljivo dobro in ker je poleg tega še cenejši od optike, ni njegova uporaba nobeno presenečenje.

Prvotne ocene hitrosti so ležale okrog 10 gigabitov na sekundo za razdalje do 100 metrov, česar baker seveda ne bo dosegel. Za večino domačih aplikacij naj bi bil baker dovolj, je zaključil Perlmutter. Na vprašanje, ali bo Light Peak nadomestil USB, ni znal odgovoriti. Poudaril je, da je USB že zelo razširjen, zato ga bo težko izpodriniti.

Če bi bil Light Peak resnično svetloben v optiki, bi ga še morda, tako pa gre za le za drugo obliko prenosa podatkov po bakrenih vodnikih. Nič revolucionarnega torej, dokler Intel ne poskrbi, da bo Light Peak resnično vreden svojega imena.