Med Evropo in ZDA bodo položili nov podmorski kabel

Matej Huš

13. sep 2011 ob 19:14:24

V začetku tega leta smo nekaj besed namenili visokofrekvenčnemu trgovanju (HFT), kakor se imenuje posebna vrsta algoritmičnega trgovanja, ki ga avtomatično izvajajo računalniki v milisekundnih časih. Pri tem trgovanju sta ključnega pomena hitrost in kakovost algoritma (v tem vrstnem redu). Ocenjujejo, da milisekunda zakasnitve letno velik hedge sklad stane okoli 100 milijonov dolarjev, zato poizkušajo investicijske banke in skladi pridobiti kolokacijo strežnikov čim bliže trgovalnim platformam.

Da gre z vsako milisekundo za velike denarja, priča tudi napoved položitve novega podmorskega podatkovnega kabla med Evropo in ZDA. Zadnji kabli so bili na tej trasi položeni ob koncu tisočletja, ko so jih financirala podjetja iz balončka dot-com. Sedaj podjetje Hibernia Atlantic pripravlja teren za položitev novega optičnega kabla, ki bo dolg 6021 kilometrov. Cena izdelave, priprave in položitve bo okrog 300 milijonov dolarjev.

V Hibernia Atlantic so izračunali, da bo zakasnitev pri prenosu podatkov po tem kablu 59 milisekund, kar je šest milisekund hitreje od trenutnega rekorda. Teh šest milisekund je zadosten razlog, da računajo na drago prodajo kapacitet hedge skladom, investicijskih bankam, trgovcem na medvalutnem trgu itd.

Britanski konkurent Global Marine Systems pa že kartira pot za svoj podmorski kabel, ki ga bodo poizkušali položiti čim bolj po velikem krogu med New Yorkom in Londonu, da bodo dosegli čim krajšo razdaljo in zakasnitev. Logika je preprosta, priznava Mike Saunders iz Hibernie Atlantic. Kdor omogoči najhitrejšo povezavo med celinama bo imel obilico strank. Za druge bodo ostale drobtinice, zato je boj silovit.