Mrežni kabel za 340 dolarjev za prenos zvoka nič boljši od stokrat cenejšega

Matej Huš

1. avg 2015 ob 15:11:28

Nobenega dvoma ni, da zvočniki za 1000 evrov proizvajajo boljši zvok od tistih za dvakrat, desetkrat ali dvajsetkrat manj denarja. Podobno velja za slušalke, ojačevalce itd. A avdiofili gredo včasih tako daleč, da vplive na kakovost zvoka pripisujejo tudi komponentam, katerih vpliv je že s fizikalnega vidika skrajno neverjeten. Tako smo že videli ethernet kable za 10.000 dolarjev za verno reprodukcijo zvoka. Pa so razlike dejansko opazne?

Na ArsTechnici so se odločili enkrat za vselej priti do dna dilemi, ali lahko kakovost mrežnih kablov vpliva na zvok. Glede na to, da je prenos podatkov digitalen, razlik ne bi smelo biti, a proizvajalci dragih kablov in avdiofili trdijo, da lahko nezaščiten poceni kabel iz okolice pobira interferenco, ki se potem prikrade v zvok.

Zato so kupili dva 340 dolarjev vredna kabla in jo preizkusili. Izvedli so preizkus pred ljudmi, in sicer so primerjali drag kabel z najcenejšim kitajskim iz Amazona za poltretji dolar. S kablom so povezali usmerjevalnik in računalnik, ki je skrbel za predvajanje glasbe, ki je bila na mrežnih diskih. Ugotovili so, da ljudje niso opazili nobene razlike v zvoku. Potem so preverili še električne karakteristike kabla in odkrili pričakovano. Drag 340 dolarjev vreden kabel je boljši od cenenega in ustreza standardu Cat6, torej lahko po njem podatki potujejo hitreje. Ceneni kitajski kabli ne izpolnjujejo niti specifikacij Cat5e, kar ima vpliv na hitrost prenosa podatkov, seveda pa ne na pravilnost prenosa. Na koncu so kabel še slekli in ga premotrili z očmi. Dejansko je zgrajen kakovostno in v skladu z navedbami proizvajalca (kakovostni priključki, zaščita posameznih paric, posrebritev površine), a treba je vedeti, kje bo to koristilo. Za predvajanje glasbe gotovo ne.