Microsoft in Facebook gradita najzmogljivejši podmorski kabel v Atlantiku

Matej Huš

27. maj 2016 ob 08:41:00

Microsoft in Facebook sta sporočila, da bosta avgusta začela graditi nov podmorski komunikacijski optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Evropo. Marea, kot so povezavo poimenovali, bo potekal med Bilbaom v Španiji in mestom Virginia Beach v ameriški Virginiji. Projekt bo po predvidevanjih dokončan do oktobra 2017.

Kabel v skupni dolžini 6600 kilometrov bo imel osem optičnih vlaken in skupno prenosno zmogljivost 160 Tb/s, s čimer bo postal najzmogljivejša povezava med Severno Ameriko in Evropo. Z njim bo upravljalo podjetje Telxius, ki v Španiji skrbi za telekomunikacijsko infrastrukturo. Kot pojasnjujejo v Microsoftu, bodo s to povezavo zadostili naraščajoči potrebi uporabnikov po zanesljivih in hitrih povezavah in za oblačne in druge internetne storitve Microsofta, Facebooka in strank. Večina podmorskih kablov na kopnem pristane na skrajnem severovzhodu ZDA, nekje v bližini New Yorka in New Jerseya, ta pa bo približno 500 kilometrov južneje. Prav tako je večina povezav do Velike Britanije, Francije, Nizozemske ali Nemčije, medtem ko bo Marea tekla v Španijo.

To ni prvikrat, da Microsoft in Facebook vlagata v izgradnjo internetne infrastrukture na morju. Microsoft je lani napovedal številna partnerstva pri izgradnji podmorskih kablov, podobno v zadnjih letih počne tudi Facebook, pa seveda nista edina. Bo pa najnovejši Microsoftov in Facebookov projekt bo besedah Facebooka potekal hitreje, ker se niso odločili za pristop v konzorciju, hkrati pa bosta imeli podjetji večji nadzor nad uporabo in trženjem kabla.