Malomarnost ali spodletela zvijača pomeni težave za Apple v Evropi

Matej Huš

16. avg 2011 ob 09:10:20

Apple je pretekli teden uspel doseči sodno prepoved prodaje in oglaševanja Galaxy Taba 10.1 v EU razen na Nizozemskem, še pred tem so bili enako dosegli v Avstraliji, ker naj bi bil preveč podoben iPadu 2. Nizozemski portal Webwereld.nl pa je medtem odkril, da je Apple v resnih težavah, saj so sodišču predložili neresnične dokaze, na podlagi katerih je bila sprejeta začasna odredba.

Problem tiči v fotografiji na strani 28 v dokaznem gradivu, kjer Apple vizualno dokazuje, da sta Galaxy Tab in iPad v splošnem videzu preveč podobna. Toda podrobna analiza pokaže, da je Apple malo spremenil razmerje fotografije Galaxy Taba. Ta na evropskem trgu v resnici meri 256,7 x 175,3 milimetrov, tako da je razmerje med dolžino in širino 1,46. Apple ga je na sliki popačil tako, da je razmerje le še 1,36. To je pomembno, ker je to isto razmerje pri iPadu 1,30, tako da Apple laže utemeljuje podobnost.

Ali je Apple to storil nalašč ali po nemarnosti, je težko soditi. Dejstvo je, da bi na sliki lahko bil prototip iz začetnih predstavitev na ameriškem trgu, a je Apple imel več kot dovolj časa, da se pozanima o končni evropski verziji. Podjetji za zdaj odkritja ne komentirata, a odgovore bomo bržkone dobili 25. avgusta, ko bo na sodišču v Düsseldorfu nadaljevanje procesa. Apple je namreč zahtevo po prepovedi prodaje vložil ex parte, kar pomeni, da se Samsung še ni imel časa zagovarjati pred sodiščem in da je sodišče izdalo začasno odredbo na podlagi Applovih dokazov pred preučitvijo primera. Ta sledi konec meseca.