Apple z dokazi nekoliko po svoje tudi v Haagu

Matej Huš

20. avg 2011 ob 14:04:52

Kmalu po vložitvi zahtevka za sodno odredbo o prepovedi prodaje Samsungovega Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji se je izkazalo, da je Apple sodišču v Düsseldorfu predložil prirejene dokaze. Problematična je bila fotografija Galaxy Taba in Applovega iPada, saj so bile dimenzije prvega nekoliko popačene (razmerje med dolžino in širino je bilo zmanjšano), da je bil videti bolj podoben iPadu). Takrat smo se spraševali, ali je to Apple storil namenoma ali po pomoti, sedaj pa dvomov ni več. Istovrstno malverzacijo so si privoščili tudi v postopku pred nizozemskim sodiščem v Haagu.

V tem primeru je namreč Apple trdil, da sta pametna telefona iPhone 3G in Samsung Galaxy S preveč podobna. Samsungu očitajo kopiranje dizajna, za nameček pa so dodali še par točk kršitev patentov. Da bi laže dokazali prvi očitek, so med dokazno gradivo dodali sliko Galaxyja S, ki je različna od modela naprodaj na Nizozemskem. Resnični Galaxy S je daljši in širši od iPhona 3G, kar pa je Apple na fotografiji priredil.

V tem primeru niso spreminjali razmerja med dolžino in širino, ampak so fotografijo Galaxyja S toliko pomanjšali, da je na fotografiji iste velikosti kot iPhone 3G, ugotavljajo na nizozemski strani webwereld.nl. V resnici meri Galaxy S 122,4 x 64,2 mm, iPhone 3G pa 115,5 x 62,1 mm.