Samsung bo novim modelom mobilnih telefonov odstranil polnilnike

Matej Huš

9. dec 2020 ob 18:29:11

Kakor je Apple pred tremi meseci ugotovil, da lahko prodaja mobilne telefon brez priloženih polnilnikov, je tudi Samsung novi Galaxy S21 zapakiral v škatlo brez polnilnika. Iz dokumentacije, ki jo je Samsung predložil brazilski telekomunikacijski agenciji ANATEL za modele Galaxy S21, Galaxy S21+ in Galaxy S21 Ultra, je videti, da telefoni nimajo polnilnika ali slušalk. Navedeni razlog je okoljski, saj na bi s tem zmanjšali obremenjenost z elektronskimi odpadki, a v resnici bodo tako tudi privarčevali, saj bomo plačevali enako za manj.

Ko je Apple enako storil z iPhonom 12 pred tremi meseci, se je Samsung ponorčeval, da sami česa takega ne bi nikoli storili. Novi telefoni bodo uradno naprodaj od januarja, ko bo jasno, kje vse bodo brez polnilnika. Države namreč lahko z zakonodajo predpišejo, da ta mora biti priložen. Analogna je zgodba s slušalkami v Franciji, saj se samo tam iPhone (in tudi ostali telefoni) obvezno prodajajo s priloženimi slušalkami, ker zakonodaja zahteva zaščito otrok pred elektromagnetnimi valovanji - uporaba slušalk je tak način.

Enak argument imajo podjetja tudi pri izpuščanju priključka za slušalke, kar je prvi storil Apple. Tod so argumenti manjša debelina telefona in manj možnosti, da se telefon zmoči od znotraj, a na koncu pridemo do zaključka, da je tako tudi ceneje.