Na Nizozemskem odprli testno kolesarsko stezo iz odpadne plastike

Jurij Kristan

16. sep 2018 ob 21:44:44

V nizozemskem mestu Zwolle so odprli trideset metrov dolg testni odsek kolesarske steze, napravljen iz predelane odpadne plastike.

Evropska unija se je pred kratkim odločneje spopadla z odpadno plastiko, ki je v povprečju recikliramo le okrog desetino - predvsem zato, ker se ti postopki v splošnem ne izplačajo. Nov način ponovne uporabe teh materialov utegnejo biti vozne podlage. Nizozemsko podjetje KWS je v navezi z naftnim konglomeratom Total in proizvajalcem cevi Wavin razvilo nadomestek za asfaltno oziroma betonsko podlago, ki ga 70-procentno sestavlja predelana odpadna plastika, preostanek pa polipropilen.

Pred dnevi so v nizozemskem mestu Zwolle odprli prvi, 30-metrski odsek kolesarske steze, enake pa postavljajo ali načrtujejo še v nekaj sosednjih krajih. Podlago sestavljajo v tovarni napravljeni votli moduli, v katere je možno vgraditi cevi in razne senzorje za meritev prometa, odtoka deževnice ter podobnega. Ker naj bi bil material trikrat trpežnejši od asfalta in trikrat cenejši za montažo, avtorji ideje upajo, da pilotski projekt ne bo pokazal resnih težav in bodo lahko pristop prenesli še na ceste.

Ker je tudi proizvodnja betona in asfalta odgovorna za nezanemarljiv izpust toplogrednih plinov, bi s tem morda ubili dve muhi na en mah. Obstaja pa tudi resna kritika plastičnih stezic, s katero se inženirji zdaj soočajo: bojazen, da bi delci plastike, ki bi odpadli s podlage, lahko onesnažili okolje in podtalnico.