Anonymous vdrl v internetno enoto italijanske policije

Matej Huš

26. jul 2011 ob 10:27:27

Zloglasna hekerska skupina Anonymous, ki je na zadnje napadla NATO, je objavila, da so vdrli v italijanski CNAIPIC (Centro Nazionale Anticrimine Informatico per la Protezione delle Infrastrutture Critiche, Nacionalni center za zaščito kritične infrastrukture pred internetnim kriminalom) in pridobili osem gigabajtov občutljivih podatkov. Najprej so dosežek objavili na Twitterju, kasneje pa so na Pastebin objavili še manifest o konkretnem dogodku in povezave do nekaj predoglednih arhivov odtujenih podatkov. Za zdaj so objavili nekaj slik oddelka, sliko zaposlenih z osebnimi podatki in nekaj manj pomembnih dokumentov italijanskega ministrstva za zunanje zadeve ter ruske dokumente.

Dejali so, da so poleg tega dobili tudi občutljive dokumente iz Egipta, Avstralije, Rusije, Ukrajine, Nepala, Belorusije, Gibraltarja, Cipra, Kajmanskih otokov, Vietnama in ZDA - v nekaterih primerih vladne, v drugih primerih pa poslovne (tudi iz podjetij, kot sta Exxon, Gazprom). Vsi dokumenti so bili shranjeni na strežnikih italijanskega CNAIPIC-a. Ta se na navedbe o vdoru še ni odzval. Avtentičnost objavljenih dokumentov tako še ni potrjena.

Napad naj bi bil odgovor na italijanska prizadevanja za razbitje lokalne celice Anonymousa, ki so se odrazila v aretacijah na začetku meseca.