Anonymous napada kitajske strani

Matej Huš

8. apr 2012 ob 12:53:01

Skupina hekerjev in samooklicanih borcev proti tiraniji kapitala Anonymous je dobila tudi kitajsko podružnico, ki se je lotila strani kitajske vlade. V prvem večjem napadu so napadli 485 strani, ki so bile nekaj časa nedosegljive ali spremenjene (defaced). Za zdaj kaže, da gre za skupino posameznikov, ki ne živijo na Kitajskem niti ne znajo kitajsko.

Na Pastebinu so objavili dva seznama strani, ki so jih napadli; večinoma gre za vladne oziroma državne strani. Kasneje so napadli tudi strani pravosodja. Poleg spremembe naslovne strani so objavili tudi elektronske naslove in telefonske številke ter za vsaj dva računa tudi gesla in uporabniška imena. Napadli so tudi strani agencije za varovanje okolja.

Kitajske oblasti so potrdile, da so se vdori resnično zgodili. Niso sicer izrecno omenili Anonymousa, a so v četrtkovi izjavi za javnosti zapisali, da je kitajski internet odprt vsem uporabnikom (trenutno 500 milijonov domačih), da ga regulirajo v skladu z zakoni in pravilniki ter da je Kitajska v zadnjih dneh vnovič postala žrtev internetnih hekerjev. Anonymous se je na navedbe odzval z dejanji, in sicer so napadli še nekaj vladnih strani.

Ker so na kitajskem kazni hude, je bilo precej neverjetno, da bi kitajski državljani tvegali z odkritim izzivanjem oblasti in napadi. Anonymous China je kasneje potrdil, da niso locirani na Kitajskem, da niso kitajski državljani in da - kdo bi si mislil - kitajsko sploh ne znajo. Vse njihove objave v kitajščini so tako ali tako prevedene z Google Translate in dvomljive kakovosti, zato iščejo prostovoljce z znanjem jezika.

Vojna pa še ni končana, saj je Anonymous China še včeraj napovedal, da bodo ofenzivo nadaljevali. Napovedali so vojno kitajski cenzuri. Zato so poleg napadov na strani objavili tudi navodila, kako lahko uporabniki interneta na Kitajskem obidejo veliki požarni zid, ki skrbi za cenzuro. Ta so bila žal v angleščini, tako da ni povsem jasno, koliko bodo lokalnemu prebivalstvu v pomoč.

Povsem ločeno pa se dogaja še ena zgodba o vdoru v kitajske strežnike. Neodvisno od nakan Anonymousa China je Hardcore Charlie objavil na tisoče dokumentov (1, 2), ki naj bi jih pridobil z vdorom v CEIEC (prvi sveženj dokumentov, drugi sveženj dokumentov). Podjetje skrbi za kitajske pogodbe z dobavitelji vojaške opreme. Ni znano, kdo je Hardcore Charlie; po lastnih navedbah naj bi šlo za 40-letnega prebivalca latinskoameriške države. CEIEC zanika, da bi se vdor zgodil.