Anonymous vdrl v NATO

Matej Huš

22. jul 2011 ob 13:16:18

Anonymous se je odzval na aretacije svojih domnevnih članov po ZDA in Evropi in v protinapadu, po lastnih navedbah na Twitterju, vdrl v strežnike severnoatlantskega zavezništva NATO, kar naj ne bi bilo težko tehnično izvedljivo. Objavili so tudi daljše pismo za NATO, v katerem kritizirajo netransparentnost, in napovedali razkritje zbranih dokumentov.

Po navedbah Washington Posta so v Anonymousu ukradli za približno gigabajt tako občutljivih podatkov, da bi jih bilo "neodgovorno objaviti". Za pokušino in v dokaz svojih trditev so objavili le dva dokumenta (eden se imenuje NATO Restricted iz leta 2007 o komunikacijskih sistemih v Afganistanu, drugi pa Outsourcing CIS in Kosovo). Še nekaj drugih neobčutljivih dokumentov naj bi Anonymous objavil v prihodnjih dneh.

Tiskovni predstavnik zveze NATO je povedal, da so seznanjeni z navedbami skupine o vdoru v strežnike in pridobitvi dokumentov. Objavljena dokumenta preiskujejo, da bi določili avtentičnost, hkrati pa so obsodili vsakršne objave tajnih dokumentov, ker se lahko s tem ogrozijo življenja pripadnikov zveze NATO in prebivalcev držav, kjer NATO posreduje.