Anonymous vdrl v poštni strežnik sirskega presednika

Mandi

9. feb 2012 ob 14:34:19

Člani Anonymousa so minulo nedeljo pridobili dostop do poštnega strežnika kabineta Bashara al-Assada in objavili vsebino 78 poštnih nabiralnikov.

Posebej zanimiva naj bi bila pošta Bouthaine Shaaban, Assadove svetovalke za odnose z javnostjo, ki je predsednika pripravljala na decemberski intervju z novinarko ameriške TV mreže ABC, Barbaro Walters (na sliki). Pogovor se je seveda sukal glede skrajnih ukrepov, s katerimi naj bi sirska vlada želela zadušiti že leto dni trajajoče proteste. Po poročilih mednarodnih opazovalcev so nad protestnike poslala oboroženo vojsko, vred s tanki, letali in ostrostrelci, jim redno odklapljali elektriko in vodo, ter celo izvajali sumarne usmrtitve za člane svoje vojske, ki niso bili pripravljeni streljati na neoborožene civiliste. Združeni narodi so ukrepe ostro obsodili, regionalna politična organizacija Arabska liga pa je začasno suspendirala članstvo Sirije.

Shaabanova je predsedniku svetovala, naj se brani na zelo specifičen način: glavna teza je bila, da gre za dejanja posameznih "uporniških" elementov v oz. zunaj vojske in ne za uradno politiko države, obenem naj bi se "napak zavedali in delali na rešitvah". To naj bi "pomirilo ameriško javnost", ki je povsem istih odgovorov vajena okoli incidentov v Iraku oz. Afganistanu. Assad je še dodal, da njegova vlada ne ubija civilistov oz. da si lahko to privoščijo le države, "ki jih vodi popolnoma zmešana oseba". Za konec je še dodal, da Sirija za razliko od ZDA nima programa za mučenje zapornikov ali izsiljevanja priznanj.

Kaj je res in kaj propaganda, bo v končni inačici odločila zgodovina. Je pa s tehničnega stališča pomenljivo, da so številni e-poštni računi na vladnem strežniku imeli za geslo nastavljen niz "12345" oz. ti. najslabše geslo vseh časov. Številne strani so zaradi lepšega poročale še, da naj bi to geslo imel tudi sam predsednik, kar pa najverjetneje ne bo držalo. Assad je sicer v Angliji izobraženi zdravnik, ki je na vodilni položaj v državi nastopil po smrti njegovega očeta in starejšega brata.