Velik padec dobička v Samsungu

Matej Huš

30. okt 2014 ob 14:00:40

Korejski Samsung, Applov veliki rival in poosebljenje Androida, je v tretjem letošnjem četrtletju zaradi slabše prodaje pametnih telefonov in povečane konkurence utrpel enega največjih padcev dobička v zadnjih letih. V skladu z napovedmi se je dobiček skrčil za polovico.

Prihodki niso ekstremno upadli in so s 45 bilijoni vonov (36 milijard evrov) za 20 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Opazneje pa se je znižal dobiček, ki je upadel za 49 odstotkov na 4,2 bilijona vonov (3,2 milijarde evrov). Glavni problem je prodaja mobilnih naprav, ki ustvari približno polovico Samsungovih prihodkov in se krči.

V zadnjih treh mesecih je Samsung prodal 78-81 milijonov pametnih telefonov, medtem ko so jih v enakem obdobju lani 88 milijonov. Dodaten pritisk na Samsung poleg nižje prodaje povzroča tudi drsenje cen, ki ga povzroča čedalje hujša konkurenca v tem segmentu, zlasti s strani kitajskih proizvajalcev cenejših telefonov. Na Kitajskem je na primer Xiaomi že prehitel Samsung. Tako se je Samsungov dobiček v tem segmentu več kot razpolovil, in sicer je padel s 6,7 na 1,8 bilijona vonov (1,3 milijarde evrov), prihodki pa so upadli za tretjino.

Samsung v zadnjem četrtletju ni izdal nobenega pametnega telefona višjega cenovnega razreda, zato je bil prisiljen tekmovati v nižjem cenovnem segmentu, kar mu ni šlo najbolje od rok. Samsungov podpredsednik Kim Hyun-joon je ob predstavitvi rezultatov povedal, da se nameravajo aktivno odzvati na rast trga telefonov srednjega in nižjega cenovnega razreda ter s tem nekaj zaslužiti. Robert Yi je dodal, da bodo v tem četrtletju izdali nekaj novih telefonov srednjega razreda.

Samsung v Južni Koreji ustvari približno petino BDP-ja in ima trenutno za okrog 50 milijard evrov denarnih rezerv. Še vedno zelo dobro posluje njegov drugi del, ki se ukvarja s proizvodnjo čipov in pomnilnika. Tam so beležili celo rast prihodkov in dobička.