Prodaja pametnih telefonov padla za osmino

Matej Huš

2. maj 2020 ob 13:02:40

V prvem letošnjem četrtletju se je prodaja pametnih telefonov globalno znižala za 13 odstotkov v primerjavi z minulim letom, kar je pravzaprav pričakovano. Najprej pretrgane distribucijske verige zaradi izbruha na Kitajskem in kasneje globalni zastanek gospodarstva so razlogi za padec prodaje s 314 milijonov v enakem obdobju lani na 272 milijonov letos.

Prvak ostaja Samsung, ki obvladuje 22 odstotkov trga (60 milijonov prodanih telefonov). Na drugem mestu vztraja Huawei, ki jih je prodal 49 milijonov in ima 18-odstotni tržni delež. Obema je prodaja upadla nadpovprečno, in sicer za 17 odstotkov. Apple je obdržal tretje mesto z osemodstotni upadom prodaje. Povsem drugače pa sta se odrezala kitajska predstavnika, saj je Xiaomi prodajo povečal za 9 odstotkov, Vivo pa za 3 odstotke.

Spomnimo, da je bilo leto 2018 najslabše za proizvajalce pametnih telefonov. Zaradi zasičenja trga so zahodni proizvajalci izgubljali, medtem ko so kitajski rasli. Lani se je trend obrnil navzgor za vse, a je že letos močno zarezala epidemija.