HTC najverjetneje krši Applove patente z Androidom

Matej Huš

16. jul 2011 ob 22:01:38

HTC-ju se obetajo resne težave v pravnem postopku, ki ga je zoper njega pred Komisijo za mednarodno trgovino (US ITC) sprožil Apple zaradi domnevnih kršitev patentov. Medtem ko novi postopek iz prejšnjega tedna še nekaj časa ne bo zaključen, je sodnik Carl Charneski včeraj sporočil preliminarno odločitev v prvem postopku, da HTC najverjetneje krši vsaj dva izmed navedenih patentov. Primer mora pregledati še zbor šestih sodnikov, a če bodo potrdili mnenje Charneskega, se HTC-ju v najhujšem primeru obeta prepoved uvoza izdelkov v ZDA, dokler spora z Applom ne zgladijo z navzkrižnim licenciranjem ali plačilom licenčnine in odškodnine. Dokončno odločitev bo ITC posredoval najkasneje do 6. decembra.

Omenjene novice so zelo slabe za celotno arhitekturo okrog Androida, saj omenjena patenta pokrivata jedrni del kode v Androidu, ki je v uporabi v telefonih vseh proizvajalcev s tem operacijskim sistemom. Hlače se v tem primeru najbolj tresejo Samsungu in Motoroli. To je tudi prvi primer, ko je ITC odločil, da Android krši katere patente (v prejšnjih primerih, naprimer z Microsoftom, so se stranke vedno poravnale oziroma licencirale patente druga drugi).

HTC seveda še ni obupal, saj gre le za preliminarno odločitev v primeru dveh patentov od desetih. Zapisali so, da se bodo odločno branili in uporabili vsa pravna sredstva pri dokazovanju, da patentov ne kršijo. Čaka jih še veliko dela, saj trenutno proti njim poleg tega postopka tečejo še tri Applove zvezne tožbe na sodišču v Delawaru in drugi Applov postopek pri ITC. Skupno jim v teh Apple očita kršitve šestnajstih patentov.