Apple toži HTC zaradi Androida

Matej Huš

3. mar 2010 ob 07:47:11

Apple je vložil tožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC, v kateri mu očita kršenje 20 patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. V izjavi za javnost je Applov šef Steve Jobs dejal, da lahko bodisi sedijo križem rok in opazujejo krajo intelektualne lastnine bodisi nekaj ukrenejo. Konkurenca je zdrava, dodaja, a tekmeci morajo razviti svojo tehnologije, ne pa si prisvojiti dela drugih.

Kot je bilo slutiti že ob objavi izjave za javnost, čeprav to ni eksplicitno pisalo, gre Applu v nos Android. Kasneje so vloženi dokumenti našli pot na splet in v pritožbi so celo navedli, kateri telefoni kršijo največ patentov - Nexus One, Magic/myTouch 3G, Dream/G1, Hero in Droid Eris. S to potezo poskuša Apple ustrašiti vse razvijalce androidnih telefonov. Zanimivo je, da je Apple pritožbo proti HTC-ju vložil tako pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) kot tudi tožbo na sodišču v Delawaru. ITC ne more dosoditi odškodnine, lahko le prepove uvoz izdelka. Poleg tega ITC navadno odloči mnogo hitreje od zveznih sodišč, zato je priljubljena institucija za vlaganje pritožb. Več o tem.

Spomnimo, da je Apple v pravnem boju tudi z Nokio, kjer so jabolko spora prav tako patenti. Tam ne gre toliko za prepoved prodaje izdelkov v ZDA, kot je Apple nerealistično zahteval, marveč za poskus izsiliti licenciranje patentov od tekmeca.