Google, HTC o zadevi Apple proti Samsung

Mandi

2. sep 2012 ob 21:44:44

Učinek sodbe v zadevi Apple proti Samsungu zgleda ne bo tako velik, kot so si ga želeli v Cupertinu. Google je v svojem kratkem komentarju že poudaril, da sporni patentni ne zadevajo tudi "jedra Androida"; še en Android OEM, HTC, pa se kljub porazu Samsunga ne misli poravnati v svojem sporu z Applom.

Kot rečeno, je Google mnenja, da patenti na pinch-to-zoom, tap-to-zoom in bounce-back ob robu zaslona ne zadevajo samega jedra Androida, ampak kvečjemu Samsungove lastne spremembe. To za začetek. Obenem dodajajo, da ameriški patentni urad že pregleduje pogoje za veljavnost omenjenih patentov, posebej bounce back patenta, ki je prispeval največ k milijardni odškodnini, in za katerega (po njihovo) obstajata vsaj dve konkurenčni predhodni rešitvi (prior art). Ker se patenti lahko podelijo zgolj za izume, ki še niso zaobseženi s trenutnim stanjem tehnike (se pravi, so dejansko novi), računajo, da bo pritožbeno sodišče razveljavilo zadevni patent. Obenem obžalujejo, da zavoljo striktnih časovnih omejitev samega sojenja to že ni bilo mogoče. Kot smo tudi že pisali (glej dodatek k zgodbi), je bila naglica eden večjih faktorjev tako pri izbiri dopustnih dokazov, kot tudi porotniški presoji dokazov. K resnosti zadeve dodaja tudi dejstvo, da sta se o njej minuli teden preko telefona že slišala Page in Cook osebno, še več pogovorov pa je načrtovanih za prihodnje tedne.

Dalje, če naj bi se zavoljo Samsungovega poraza ostali Android OEM-i pošteno prestrašili, tega za zdaj ni videti. HTC, ki je lani utrpel krajšo prepoved uvoza svojih izdelkov v ZDA, bi po majskih navodilih sodišča v Delawaru moral začeti pogajanja z Applom glede sporazumne poravnave v sporu. Toda njihova direktorica Cher Wang je v nedavni izjavi povedala, da se v nobenem primeru niso pripravljeni poravnati, zagotovo pa ne pod pogoji, ki si jih želi Apple. Dodala je, da Samsungov poraz, če bo že obstal, "nikako ne pomeni, da je cel Android ekosistem zdaj premagan".