Samsung terja prepoved uvoza Applovih izdelkov

Matej Huš

30. jun 2011 ob 13:03:05

Samsung je vrnil udarec Applu v patentnem sporu, ki se je začel letos aprila in razplamtel v tem mesecu. Pretekli teden je Apple vložil tožbe zoper Samsung v Južni Koreji zaradi domnevnih kršitev Applovih patentov v Samsungovih telefonih. To je bilo sicer le nadaljevanje aprilske uverture, ki jo je s prvo tožbo zoper Samsung začel Apple in seveda nadaljeval Samsung s protitožbo. Sedaj je bil na potezi Samsung.

Po poročanju Bloomberga so pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (US ITC) vložili zahtevo, da se Applu prepovesta uvoz in prodaja iphonov, ipadov in ipodov zaradi kršitev petih patentov. Gre za patente, ki pokrivajo prenos več storitev prek brezžičnih omrežij, format podatkovnih paketkov v hitrem prenosu, integracijo brskalnika po internetu v telefon, shranjevanje in predvajanje digitalnih zvočnih datotek in pregledovanje digitalnih dokumentov na na dotik občutljivem zaslonu.

US ITC se mora sedaj odločiti, ali bodo na podlagi Samsungovega zahtevka začeli polno preiskavo. V tem primeru odločitev pričakujemo v letu 2013, sicer pa bodo zahtevek bržkone zavrnili.