Applov patent za blokado pisanja sporočil med vožnjo

Matej Huš

22. apr 2014 ob 20:50:43

Eno izmed najbolj nevarnih početij med vožnjo je gotovo pisanje sporočil po telefonu, kar odvrne voznikovo pozornost od dogajanja na cesti in zlahka povzroči prometno nesrečo. Če ne gre zlepa, gre zgrda, zato je Apple v ZDA dobil patent za sistem, ki bo ugotovil, ali uporabnik telefona upravlja vozilo in v tem primeru onemogočil pisanje sporočil.

Ali je uporabnik dejansko voznik, ni enostavno ugotoviti. Vgrajeni GPS in merilniki pospeška lahko ugotovijo, kako hitro se telefon giblje in ali to ustreza cestnemu vozilu ali ne. Precej teže pa je ugotoviti, ali telefon v roki drži voznik ali sovoznik. To bo telefon, sodeč po patentu, ugotovil z analizo slike, ki jo snemata vgrajeni kameri. Če se na njej vidi volan in enega človeka, potem gre verjetno za voznika, če pa vidi dva človeka brez volana, je telefon v rokah človeka na zadnji klopi ipd.

Na ta način bo telefon ugotovil, ali ga uporablja voznik in v tem primeru bo blokiral nevarne operacije, kamor sodi pisanje sporočil. Poleg tega pa patent predpisuje tudi nastavek za prihodnost. Pametni avtomobili bodo kar prek radijske ali RFID-povezave v na voznikovem sedežu motili telefon, da prek njega ne bo mogoče pošiljati sporočil.

Seveda velja opomniti, da odobritev patenta še ne pomeni, da bo tehnologija kdaj dejansko izvedena. Pomeni pa, da je Apple o tem resno razmišljal.