Samsung toži Apple

Matej Huš

22. apr 2011 ob 11:21:35

Samsung je hitro odgovoril na Applovo tožbo, v kateri ga je ta obtoževal kopiranja videza Applovega uporabniškega vmesnika v svojih galaxyjih, in vložil protitožbe. Vložili so jih v Južni Koreji, Nemčiji in na Japonskem. V njih Applu očitajo kršenje Samsungovih patentov, ki pokrivajo nekatera področja mobilnih telekomunikacij.

V Seulu jim očitajo kršenje petih patentov, v Tokiu dveh in v Nemčiji treh. Šlo naj bi za tehnologijo brezžične povezave mobilnih telefonov z računalnikom, in sicer optimizacijo prenosa in znižanje porabe energije med prenosom.

Čeprav sta Apple in Samsung velika konkurenta na trgu mobilnih telefonov, sta podjetji tudi pomembna partnerja. Apple je namreč Samsungova druga največja stranka pri nakupu čipov in zaslonov, zato so tožbe do neke mere presenetljive. Apple je ob vložitvi svoje dejal, da so se na to ozrli, a niso mogli spregledati kršitev patentov Samsungove divizije za proizvodnjo mobilnih telefonov. Slednjemu tako ni preostalo drugega, kakor da izbrska nekaj patentov, ki jih v svojih izdelkih verjetno krši še Apple in odgovori v enaki meri. Apple se na najnovejšo tožbo še ni odzval.