Ponudniki interneta naj bi zaračunavali nadomestilo za spletno piratstvo

Mandi

13. jun 2011 ob 07:24:57

Dobra novica za tiste, ki bi radi videli višji znesek na računu za internet.

Minuli teden je v stekleni kocki sredi Bruslja potekala redna letna konferenca World Copyright Summit, na kateri so udeleženci - pretežno organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic - razpravljali o upravljanju avtorskih pravic na internetu. Skupaj so ugotovili, da bi lahko ponudniki interneta (ISP-ji) bili primerna točka za zaračunavanje nadomestila za kršitve avtorskih pravic, ter da se bodo z njimi skušali dogovoriti o tarifi, če pa to ne bo mogoče, pa delo že poteka na potrebni zakonodaji na ravni EU.

Predsednik belgijskega združenja avtorjev SABAM (ekvivalent SAZASA) je izjavil, da "imajo ISP-ji ogromne dobičke posred nezakonite distribucije avtorskih del", ker svojim naročnikom tržijo širokopasovni internet, ki ga potem slednji v znatni meri koristijo za nezakonito izmenjavo datotek preko p2p programov. Šel je še dlje, namreč ISP-ji "naj bi edini imeli ekonomsko korist od p2p piratstva, in sicer tako, da dajejo repertuar (članov SABAMA, op.p.) na voljo uporabnikom interneta, brez da bi ustrezen deleč dobička prenesli nazaj na avtorje". Ta aktivna udeležba ISP-jev naj bi utemeljevala sklenitev prisilnih licenc z združenji avtorjev. O tem, da so ISP-ji zgolj goli posredniki informacij, da ima internet znatno zakonito rabo (stari kriterij za presojo zakonitosti rešitev za kopiranje) in da je zato v nekaterih državah že povzdignjen na raven človekove pravice, ter o številnih možnostih za civilni in tudi kazenski pregon individualnih kršitevljev tokrat ni bilo govora.

Frank Dostal, član nadzornega sveta v nemški GEMI, bi nadomestilo zaračunal kar (oz. tudi) spletnim iskalnikom in gostiteljem video posnetkov; konkretno je omenil Google in YouTube. O tem, da številne založbe same nalagajo avtorsko vsebino na YouTube iz promocijskih namenom, ter možnosti uporabe obstoječih rešitev (takedown notice, samodejno zaznavanje uporabe avtorsko zaščitenih vsebin), ni govoril.

Randy Gibb, predstavnik organizatorja, v Parizu locirane mednarodne konfederacije zvez avtorjev in skladateljev (CISAC; član je tudi SAZAS [1]), je izrazil optimizem glede "možnosti sklenitve sporazuma (tarife, op.p.), zlasti v luči novonastajajoče strategije EU o pravicah intelektualne lastnine". Slednjo pripravlja Evropska Komisija in trenutni komisar za notranji trg in storitve, Michael Barnier, je v zvezi s tem nagovoril udeležence konference in obljubil prve dokumente do naslednje pomladi. Pričakujemo lahko predlog direktive, ki bi na vseevropski ravni uzakonila obveznost ISP-jev, da organizacijam za kolektivno upravljanje avtorskih pravic plačajo nadomestilo za p2p in drugo spletno piratstvo.

Naštete izjave kažejo opazen premik v razmišljanju nosilcev avtorskih pravic. Dosedaj so od ISP-jev pričakovali predvsem kaznovanje individualnih kršiteljev (3-strikes izklopi, deep packet inspection blokiranje), novi predlogi pa so vsi po spisku osredinjeni na zaračunavanje nadomestila za spletno piratiziranje in s tem tiho odobravanje tovrstnega početja. In čeprav tega ni mogoče reči z gotovostjo, je zelo verjetno, da jim je idejo in proof-of-concept izvedbo na krožniku dostavil Apple s svojim $25/leto iCloudom (70% zneska gre nosilcem pravic, izplačani pa naj bi bili že večdesetimilijonski predujmi).

[1] To je isti CISAC, ki je lani poleti skupaj z organizacijo BIEM naši vladi poslal pismo, v katerem so izrazili zaskrbljenost nad prevelikim vpletanjem Urada za intelektualno lastnino v delovanje SAZASA. Srečanje letos poteka pod geslom 'create - connect - respect', pri čemer je bil letos močan poudarek na srednjem delu - ISP-jih - ker ti povezujejo avtorje in uporabnike, hkrati pa že imajo vso infrastrukturo za izstavljanje računov. Stanje v sloveniji naj bilo značilno za mnoge države srednje in vzhodne evrope, kjer pobude državnih organov [..] pogosto prestopijo tanko mejo med predpisanimi upravnimi postopki in neprimernim poseganjem v zasebno naravo pravic v zadevah. V primeru nadomestila za p2p piratstvo pa so ti posegi očitno več kot upravičeni. (besedilo v krepkem je poudaril SAZAS v svoji izjavi za javnost, op.p.)