Novi švicarski zakon o avtorskih pravicah še vedno dovoljuje piratiziranje končnih uporabnikov

Matej Huš

22. sep 2019 ob 12:54:20

Švicarski parlament je ta teden sprejel novelo zakona o avtorskih pravicah, ki bo nekoliko zaostrila boj proti ilegalnemu razširjanju avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Toda osti so uperjene zlasti v ponudnike gostovanja, medtem ko domači uporabniki za nezakonito kopiranje še vedno ne bodo kazensko odgovarjali. Tudi ponudnikom dostopa do interneta se ne bo treba ukvarjati z blokadami.

Prenašanje avtorsko zaščitenih vsebin še vedno ni kriminalizirano
, zato se uporabnikom ni treba bati pregona. Prepovedano pa je razpečevanje, torej upload. To zadeva uporabnike storitev, kot je torrent, kjer ob prenašanju avtomatično razpečujemo dele vsebine. Pri prenosu vsebin s strani, ki ponujajo gostovanje (file hosting), denimo Mega ali Rapidshare, pa uporabnik ne krši nobenega zakona (izjema). Švicarji to utemeljujejo s sorazmerno visokimi nadomestili za kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin, ki jih plačujejo ob nakupu naprav in nosilcev podatkov - za tablico s kapaciteto 256 GB to znese približno 18 evrov. Prav tako v Švici ponudniki dostopa do interneta ne bodo blokirali dostopa do strani, ki ponujajo nezakonite avtorske vsebine.

Bo pa prepovedano nuditi gostovanje takšnim vsebinam, zato bodo Švicarji preganjali zlasti te. Ponudniki bodo morali odstraniti nezakonito vsebino in poskrbeti, da se predhodno odstranjena vsebina ne bo znova pojavila na njihovih straneh. Prav tako so z novelo podaljšali trajanje avtorske zaščite glasbenih in fotografskih del s 50 na 70 let. Druge novosti so še razširitev upravičencev do nadomestil, ki jih pobirajo SAZAS-u podobne organizacije, tudi na ustvarjalce pretočnih vsebin (video-on-demand), ter nižja višina nadomestil, ki jih morajo plačevati knjižnice.