Kitajska mladina spozna Microsoft

Matej Huš

16. apr 2010 ob 18:17:06

Tak je naslov poročila (PDF), ki ga je izdelal Nacionalni komite za delo v ZDA. V njem obravnavajo problematiko mladih delavcev, ki delajo v računalniških tovarnah na Kitajskem. Zahodna podjetja so ogromno delovno intenzivnih nalog prestavila na Kitajsko in v druge azijske države, kjer je delovna sila cenejša. Zatrjujejo nam, da so tam življenjski stroški in standard toliko nižji, da kljub nižjemu plačilu delavci normalno preživijo. Poročila, kot je tole, kažejo drugo plat resnice. Zaposlitve ne definirajo samo juani, ampak tudi čas, kakovost delovnega okolja, zdravje in osebne svoboščine. In ti so bolj podobni modernemu suženjstvu kakor prostovoljnemu delovnemu razmerju na papirju enakovrednih partnerjev.

To pot so si ogledali tovarno Kye, kjer pretežno 16- in 17-letniki delajo 15-urne delavnike šest ali sedem dni v tednu, čeprav je mnogo tudi mlajših. Delo se začne ob 7.45 in konča ob 22.55. Ti "študentje" v povprečju delajo tri mesece. Druga velika skupina so redno zaposlene ženske, stare med 18 in 25 leti, ker se jih lažje nadzira in obvladuje od moških. V povprečju delajo 83 ur na teden (na delovnem mestu skupaj s predpripravo in čiščenjem preždijo 97 ur tedensko) in zaslužijo 0,52 dolarja na uro po odbitkih za prehrano. Večinoma spijo v majhnih sobah, podobno kot naši gradbeni delavci v samskih domovih, kamor jih natlačijo štirinajst, medtem ko lahko območje tovarne izven delovnega časa zapustijo samo ob posebej določenih terminih. Njihova norma je brutalno preprosta: za dvanajst delavcev je to 2000 izdelanih Microsoftovih mišk v eni izmeni, kar pomeni, da so stroški dela za eno miško približno pet centov. Te iste miške nekaj dni in nekaj tisoč kilometrov kasneje stanejo od 43 dolarjev, medtem ko delavci sploh ne vedo, za koga delajo in kdo je Microsoft.

Odveč je poudariti, da so omenjene prakse in zahteve nelegalne tudi na Kitajskem, a tam kar mrgoli podjetij oz. "švicfabrik", ki se nanje požvižgajo. Microsoft, za katerega v Kye delajo miške, je po objavi poročila dejal, da bodo preverili podatke o delovnih pogojih na Kitajskem in omenjeno tovarno prihodnji teden tudi obiskali.

Na Kitajskem sindikati v pravem pomenu besede na obstajajo. V tovarni Kye še nihče ni nikoli spregovoril besede sindikat. Stavka je bila do leta 2008 na Kitajskem kaznivo dejanje.