Kanada želi uvesti davek na prazne pomnilniške kartice

Matej Huš

15. maj 2011 ob 14:11:54

Ideja o obremenitvi naprav in medijev za shranjevanje in reprodukcijo podatkov z nadomestilom za dovoljeno reproduciranje ni slovenska posebnost, ampak je razširjena tudi po Evropi in svetu. V Evropi je celo Sodišče Evropske unije lani razsodilo, da je tovrstno indiskriminatorno obremenjevanje fizičnih oseb dopustno, saj avtorsko zaščitene dele v okviru dopuščenega po zakonu verjetno kopirajo, medtem ko za pravne to ne velja. V Kanadi pa so doslej tako obremenjevali prodajo zgoščenk in kaset, sedaj pa bodo vključili še pomnilniške kartice, kar je vznejevoljilo številne Kanadčane.

Kanadski CPCC (Canadian Private Copying Collective) želi uvesti nadomestilo v višini 50 centov (0,36 evra) za pomnilniške kartice s kapaciteto 1 GB ali manj, en dolar (0,71 evra) za kartice s kapaciteto 8 GB ali manj in tri dolarje (2,13 evra) za večje. Številke se zdijo male, a če upoštevamo, da stane dvogigabajtna kartica šest dolarjev, je davka skoraj 15 odstotkov. Čeprav raziskave kažejo, da se zgolj manjšina pomnilniških kartic uporablja za shranjevanje glasbe, bodo obdavčene vse. Kritiki predloga so zato na nogah in zahtevajo njegovo zavrnitev.

Slovenska Uredba o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje predpisuje nadomestilo 0,0333 evra za vsak začeti gigabajt kapacitete, vendar ne več kot 16,69 evra. Nadomestilo za 32 GB pomnilniško kartico bo tako v Kanadi tri dolarje (2,13 evra), v Sloveniji pa znaša 1,07 evra. V Kanadi se nadomestila trenutno plačujejo le na prodane kasete in zgoščenke, medtem ko pri nas poleg tega še na kasetofone, magnetofone, videorekorderje, zapisovalnike in bralnike zgoščenk, vse podatkovne nosilce in fotokopirne stroje.