Nemčija za 20-krat zvišala nadomestilo za privatno reproduciranje

Matej Huš

8. jun 2012 ob 12:45:57

Nemčija je občutno povečala pavšalne zneske, ki se ob nakupu digitalnih nosilcev podatkov plačujejo kot nadomestilo za privatno reproduciranje. Gre za instrument, s katerim se kompenzira v splošno dobro vzpostavljena omejitev absolutne narave avtorske pravice, ki izhaja iz dovoljenja fizičnim osebam do privatnega reproduciranja in arhivom, knjižnicam, muzejem, izobraževalnim, znanstvenim in sorodnim ustanovam do javnega reproduciranja. Ker se zaradi tovrstnega reproduciranja proda manj avtorskih del, je prodaja medijev in naprav obremenjena s plačilom nadomestila, ki ga poznajo domala vse države članice EU. V Nemčiji to nadomestilo zbira ZPÜ (Skupna centrala vseh družb za izvrševanje avtorskih pravic), ki je napovedal ogromne podražitve.

Doslej je nadomestilo za prodan USB-ključ znašalo osem centov, odslej pa bo 91 centov (za ključe s kapaciteto do 4 GB) oziroma 1,56 evra (za večje). Spominske kartice s kapaciteto nad 4 GB bodo obdavčene z 1,95 evra, doslej pa so bile z osmimi centi. Za primerjavo povejmo, da pri nas po uredbi iz leta 2006 za vsak začeti gigabajt kapacitete plačujemo osem tolarjev oziroma preračunano 3,3 centa, vendar največ do skupnega zneska 16,69 evra.

ZPÜ ni podal nobene utemeljitve ali obrazložitve, zakaj se bodo nadomestila tako drastično povečala. Namesto tega se sklicujejo na 54. in 54.a člen UrhG (nemški zakon o avtorskih in sorodnih pravicah), ki mu te pravice dajeta. Bitkom (Zvezno združenje za upravljanje informacij, telekomunikacije in nove medije) je že izrazil mnenje, da so dvigi previsoki in neutemeljeni. Poudarjajo, da se v veliki meri nanašajo na spominske kartice, ki se rabijo v fotoaparatih in digitalnih kamerah, s katerimi se običajno tako ali tako ne reproducira tujih avtorskih del. Svoje neodobravanje so izrazili tudi proizvajalci, denimo Transcend, ki opozarja na 4. odstavek omenjenega 54.a člena. Tam piše, da nadomestila ne smejo nesorazmerno obremenjevati proizvajalcev. In nadomestilo v znesku skoraj dveh evrov za kartico, ki stane šest evrov, to gotovo počne. Spor se utegne razplamteti celo do sodišča, a do končne odločitve bodo obveljali zvišani zneski nadomestil.