Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin

Žiga Dolhar

4. nov 2010 ob 20:59:53

Sodišče Evropske unije se je v okviru odločanja o predhodnem vprašanju, ki ga je na Sodišče naslovilo špansko pritožbeno sodišče iz Barcelone, ukvarjalo z razlago Direktive, ki ureja tudi "nadomestilo za zasebno reproduciranje" avtorskih vsebin.

Na podlagi te Direktive države, tudi Slovenija, v svojem pravnem redu uredijo plačevanje nadomestil nosilcem avtorskih pravic za škodo oz. izpad dohodka, ki avtorjem nastane, ker zakonodajalec (v omejenem obsegu) dovoljuje domače kopiranje (oz. izdelavo "varnostnih kopij" - na tem mestu gre opozoriti, da ne gre za nadomestilo za "piratstvo" oz. nezakonito razmnoževanje avtorskih del). Na takšni podlagi se pri vsaki prodani opremi, namenjeni oz. sposobni takšnega reproduciranja (DVD snemalniki in mediji, glasbeni predvajalniki, trdi diski...), plača določen neprostovoljen prispevek.

Sodišče se je med drugim ukvarjalo z vprašanjem, ali evropski pravni red dopušča, da se takšno breme zavezancu naloži ne glede na namen, za katerega je takšna oprema nabavljena. Nadomestila so namreč najbolj sporna v primerih, ko indiskriminatorno bremenijo tako tiste, ki zakonsko upravičenje do zasebnega razmnoževanja izkoristijo, in tiste, ki ga ne; prav tako bremenijo tiste, ki avtorskih del ne razmnožujejo, pač pa jih ustvarjajo oz. razmnožujejo ne-avtorske vsebine.

Sodišče je tako kompromisno opredelilo da ni v skladu z Direktivo nacionalna ureditev, ki takšno breme (indiskriminatorno) nalaga v primeru opreme, ki jo uporabljajo pravne osebe. Je pa pravno ustrezna ureditev, ki breme (indiskriminatorno) nalaga posameznikom. Za te sodišče tako predpostavlja, da "se namreč utemeljeno domneva, da bodo v celoti uživali to razpolaganje in da bodo torej v celoti izkoristili funkcije te opreme, vključno z reproduciranjem."

Čeprav gre pozdraviti spoznanje sodišča, da smo Evropejci pravi PowerUserji, pa upam, da ne bodo tudi nacionalni zakonodajalci pravnodomiselno ugotovili, da se za posameznike utemeljeno domneva, da bodo v celoti izkoristili funkcije te opreme, vključno z neupravičenim (nelegalnim) reproduciranjem.