Intel proizvajalec procesorjev za Applove mobilne naprave?

Matej Huš

4. maj 2011 ob 10:25:18

Medtem ko Intel že proizvaja procesorje za Applove namizne računalnike Mac, viri pravijo, da se bo Intel bržkone postal tudi proizvajalec in dobavitelj procesorjev za Applove mobilne naprave iPad, iPod touch in iPhone. Trenutno to počneta Samsung in TMSC, a naj bi se v prihodnjem letu zgodila zamenjava.

Ta je do neke mere logična, saj bosta od nje, če se seveda uresniči, imeli koristi obe podjetji. Apple je pomemben igralce na trgu elektronskih naprav in lahko Intelu zagotovi veliko posla s svojimi naročili, medtem ko lahko Intel s svojim znanjem in proizvodnimi sposobnostmi izdatno pomaga tudi Applu. Ob tem ni odveč poudariti, da je odnos med Samsungom in Applov v zadnjem času zelo čuden. Podjetji se vzajemno tožita zavoljo kršitev patentov, medtem pa Apple ostaja druga največja stranka pri Samsungu. In da je situacija še bolj zapletena, je Samsung s svojimi pametnimi telefoni neposredna konkurenca Applu. Zato torej ni presenetljivo, če bi se Apple odločil nekoliko zmanjšati svojo odvisnost od Samsunga.

Glavno vprašanje pa je, ali ima Intel dovolj kapacitet za partnerstvo z Applom. Znanja mu gotovo ne manjka, utegne pa se zatakniti pri količini. Samsung je namreč pravkar zgradil novo livarno v Austinu v Teksasu, medtem ko jo Intel šele gradi. Je pa Intel novembra presenetil z napovedjo, da bodo začeli proizvajati čipe za pogodbene partnerje, kar je bilo do takrat nezaslišano.