Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Matej Huš

26. jan 2015 ob 22:11:03

Po pričakovanjih bosta Samsung in Apple vztrajala v grenko-sladkem zavezništvu, ki navkljub občasno drugačnim predstavam v javnosti obema podjetjema izdatno koristi. Samsung bo ostal glavni proizvajalec čipov za prihajajoč Applov pametni telefon iPhone, kar smo napovedovali že decembra.

Samsung naj bi bil odgovoren za proizvodnjo približno treh četrtin vseh dobavljenih čipov, piše Reuters, sklicujoč se na južnokorejske časnike. Samsung bo čipe za Apple proizvajal v tovarni v Austinu v Texasu, ki je ena izmed dveh, ki so ju opremili za proizvodnjo v 14 nm-FinFET tehnologiji. Apple bo tako dobil čipe, na katerih se bo svetil dragocen napis Izdelano v ZDA.

Podatkov o teži pogodbe ni, a zagotovo ne gre za malo denarja. V letu 2013 naj bi Apple za procesorje v vseh svojih napravah porabil 30 milijard dolarjev. Iz poslovnih rezultatov - sveže pričakujemo jutri - vsako četrtletje preberemo, da iPhone predstavlja približno polovico Applovih prihodkov. Tako čez palec lahko zelo na grobo ocenimo, da utegne pogodba s Samsungom tehtati nekaj milijard dolarjev. To se sklada s ceno 20 dolarjev na procesor, ki jo Apple plačuje za komponento v iPhone 6. Če je Apple lani prodal 170 milijonov iPhonov, lahko na podlagi rasti ocenimo, da jih bo leto 200 milijonov, kar bi ob primerljivih cenah pomenil štiri milijarde dolarjev za procesorje. Za Samsung torej tri milijarde.

Apple se je v preteklosti že poskušal odkrižati Samsunga, pa mu to ni uspelo. Čip A8 so izdelovali v TMSC-ju, A9 pa bo tako kot A7 spet v Samsungovih rokah. Temu je bržkone bortovala zahtevnost tehnološkega postopka, kjer je Samsung ta hip v prednosti pred konkurenco. Tako si lahko privošči tudi podražitev svojih storitev, ker Apple preprosto nima izbire. Ni pa še jasno, kdo bo dobavljal preostalih 25 odstotkov procesorjev. Špekulira se, da mogoče kar Apple sam.