Nokia počasi opušča Symbian in odpušča zaposlene

Matej Huš

28. apr 2011 ob 07:23:11

Ko je Nokia napovedala, da bo sklenila zavezništvo z Microsoftom in na svojih telefonih uporabljala Windows Phone, je bilo jasno, da se bo Symbian slej ko prej poslovil, z njim pa tudi armada zaposlenih na tem projektu. Tako ni presenetljiva včerajšnja napoved, da bodo premestili 3000 zaposlenih z oddelka za Symbian v podjetje Accenture. Nadaljnjih 4000 zaposlenih pa bodo do konca prihodnjega leta odpustili, večinoma iz pisarn na Danskem, Finskem in v Veliki Britaniji.

Izvršni direktor Stephen Elop pojasnjuje, da je to nujno potrebno, saj se podjetje osredotoča na pametne telefone in mora znižati stroške dela, če želi ostati konkurenčno. Do konca leta 2013 jih želijo zmanjšati za milijardo evrov letno, k čemur bo pripomoglo zmanjševanje števila zaposlenih. Da šok ne bo prehud, bodo odpuščeni plačo lahko prejemali do konca leta 2011, nekateri pa bodo dobili nadomestne zaposlitve.

Kdor bo premeščen v Accenture, se bo znašel v globalnem podjetju, ki ima 215.000 zaposlenih v 120 državah. Accenture bo sodeloval z Nokio, tako da bo pripravljal programsko opremo in storitve za platformo Windows Phone. V dosedanjem sodelovanju je Accenture pripravljal opremo za Symbian, sedaj pa se bodo osredotočili na nov operacijski sistem. Symbian pa povsem le naj ne bi umrl, saj želi Nokia v prihodnosti prodati še 150 mobilnih telefonov s Symbianom.