Nokia nadaljuje odpuščanja in zapiranje tovarn

Matej Huš

2. okt 2011 ob 11:06:49

Nokia se še vedno potruditi priti na zeleno vejo, za kar so že pred časom žrtvovali Symbian in MeeGo in se zatekli k Microsoftovemu Windows Phonu. Poleg že aprila napovedanih odpuščanj zaposlenih na projektu Symbian so te dni najavili nova odpuščanja in racionalizacijo poslovanja.

V nadaljevanju prestrukturiranja in preusmerjanja na Windows Phone bodo odpustili še 3500 zaposlenih. Od tega jih bo 2200 iz romunske tovarne v Klužu (ki je začela obratovati februarja 2008 po preselitvi iz Bochuma in bo zaprta decembra letos), saj bodo njihovo delo prevzeli Nokiini azijski obrati. Preostanek odpuščenih prihaja iz komerciale in logistike, kjer želi Nokia z optimiziranjem poslovanja zmanjšati potrebo po številu zaposlenih.

Združujejo pa tudi razvojne oddelke, saj bodo v Nemčiji zaprli tistega v Bonnu in ga pridružili berlinskemu, medtem ko bodo v ZDA zaprli prostore v Malvernu v Pensilvaniji in nadaljevali le v Bostonu in Chicagu. Kaj bodo storili s proizvodnimi obrati na Finskem, Madžarskem in v Mehiki, še razmišljajo - verjetno jih ne bodo zaprli, bodo sledile reorganizacije.